VipeR-T wrote:Sziasztok! Laprugós problémám volna. Kiszedtem a hátsó hidat az autóból, a laprugókkal egyetemben. Utóbbiakat készülök vinni pestre felújítás céljából (Vörösék vagy Bim, még nemtom). Végigolvastam ezt a laprugós topicot, és valaki írta, hogy ha kiszerelve viszem, akkor meg kell mondani hogy mennyire legyen megívelve. Na most fogalmam nincs. Gondolom úgy lenne értelme megadni, hogy az első hátsó bekötési pontot lefektetem a talajra, és a központi szem magasságát megadni, vagy nemtom. Akárhogy is van, valaki tudna erre mondani egy kb célértéket, vagy mondjam azt hogy "hát a mostaninál legyen 5 centivel följebb azt jóvan", vagy esetleg erre van valami más módszer? A másik kérdésem, hogy legjobb tudomásom szerint a sokatok által már használt poliuretán szilentszett tartalmazza a laprugóba való első-hátsó szilenteket. Ezeket van esélyem otthon satuval/csővel/csavarral beerőltetni a laprugóba, vagy esélytelen? Laprugós témában egyelőre ennyi, a difivel és többiekkel kapcsolatos kérdéseimnek még keresek helyet :) Segítséget előre is köszi!
Olyan laprugoshoz vidd akinek van rugóerő mérője. Nekem el volt törve mindkét oldalon egy-egy lap. Kicserélte, minimálisan lett nagyobbra ívelve és mégis jopár centivel magasabb lett a hátulja, aminek aztán nem vettem hasznát.
Mondta a rugos, hogy a régi lapokat hiába hőkezeli, összehúzza rendesen a pántokat, sosem lesz már olyan mint eredetileg. A lapok elfáradnak  2x év alatt. A középső lapot érdemes cserélni egy újra majd mérni rugoerőt. 
De egy jobb rugósnak tudnia kell, hogy mennyivel fog eltérni a magassága az autónak, ha ezt vagy azt csinál vele.
Kétszer szedettem ki a rugókat, másodjára jó lett a magasság, aztán pár hónap mulva az egyik oldalon alacsonyabbra ült...mondjuk párszor gyorsultam vele, biztos elmászhatott valami.
Talán érdemesebb egy szimpla capri rugót szerezni/csináltatni, ott jobban ki lehet mérni az erőket, mint egy többlapos rugónál.